Zakupy w Księgarni Volumina.pl są krótkie i składają się z kilku kroków.

Szczegółowe wyjaśnienia znajdą Państwo w naszym poradniku:

Jak kupować? - krok po kroku

Życzymy miłych zakupów

Menu

Kategorie

Dostawa

Indywidualna dedykacja

Opinie o nas

Opinie o księgarni Volumina.pl
   
Dodaj indywidualną dedykację za darmo!
|
Poleć produkt

Chmiel. Jego uprawa i użycie

  • Autor: Fruwirth K.
  • Rok wydania oryg.: 1895
  • Oprawa: twarda
  • Strony: 210
  • Wymiary: 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7867-118-3
  • Cena: 44,00 zł
  • Podziel się swoją opinią:
    - /5 (recenzji:0)

Sprzedaż reprintów została przeniesiona do sklepu alimero.pl

W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje sie kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa.  Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie.  Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój  z pszenicy, chmielu i wody.

Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek.Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo.

Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth’a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie – od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisuje przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami.

Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.