Dodaj indywidualną dedykację za darmo! |
Poleć produkt
Dodaj indywidualną dedykację za darmo! |
Kucharka litewska
- Autor: Zawadzka Wincentyna
- Rok wydania oryg.: 1913
- Oprawa: twarda
- Strony: 582
- Wymiary: 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-62905-97-3
- Cena: 86,25 zł
-
Podziel się swoją opinią:
Sprzedaż reprintów została przeniesiona do sklepu przeczytaj.pl
Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Reprint oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.
Spis treści:
Spis treści:
- Zupy
- Rozmaite dodatki do zup
- Sosy
- Jarzyny
- Potrawy mięsne
- O przyrządzniu wszelkiego ptastwa domowego i dzikiego, tak do gotowania, jako i pieczenia
- Ryby rozmaite
- Przyrządznie pasztetów
- Potrawy zimne mięsne i rybne
- Budynie, melszpejzy, leguminy
- Potrawy jajeczne, grzybki, naleśniki i różne ciastka z patelni
- Kiszki, kołdunki, kasze, makarony, łazanki, strudle itp.
- Wafle, andruty, ciasta smażone w maśle lub tłustości, bliny ruskie, pyzy itp.
- Ciasta słodkie cukiernicze, wielkie i drobne deserowe, oraz do czekolady, kawy, herbaty itp.
- Ciasta drożdżowe
- Lody, granito, kremy, zefiry, galarety, blanc-manger, moskowita, kompoty, kisielki, mleczka i inne potrawy deserowe z mleka
- Konfitury, galarety, powidła, soki, syropy, cedry i sorbety
- Marcepany, pierniczki, cukierki, suche konfitury, konserwy na zimę
- Marynowane sałaty i różne przepisy apteczkowe
- Rozmaite domowe napoje
- Chleb