Zakupy w Księgarni Volumina.pl są krótkie i składają się z kilku kroków.

Szczegółowe wyjaśnienia znajdą Państwo w naszym poradniku:

Jak kupować? - krok po kroku

Życzymy miłych zakupów

Menu

Kategorie

Dostawa

Indywidualna dedykacja

Opinie o nas

Opinie o księgarni Volumina.pl
   
Dodaj indywidualną dedykację za darmo!
|
Poleć produkt

Kuchnia polska - oprawa twarda

  • Rok wydania oryg.: 1901
  • Oprawa: twarda
  • Strony: 345
  • Wymiary: 170 x 240 mm
  • ISBN: 9788378676379
  • Cena: 47,50 zł
  • Podziel się swoją opinią:
    - /5 (recenzji:0)

Sprzedaż reprintów została przeniesiona do sklepu przeczytaj.pl
Kuchnia polska to bardzo ciekawa pozycja wśród naszych kucharskich reprintów. Ciesząca się ogromnym powidzeniem doczekała się kilku wznowień. Książka zawiera szereg wspaniałych i użytecznych przepisów i wskazówek. Znajdziemy tu nie tylko wspaniałe receptury, ale i przaktyczne porady dotyczące wyboru produktów, sposobów rozbierania mięsa, oraz radzenia sobie w przeróznych gospodarskich sytuacjach - malowania na owocach, prania słomkowych kapeluszy, sposobu na mrówki i płozenie tchórzy. Ciekawostką jest także dodatek poświęcony hodowli zwierząt domowych oraz sporządzaniu lekarstw domowej roboty. Wśród kulinarnych przepisów, obok tradycyjnej, polskiej kuchni odnajdziemy receptę na ślimaki, żaby, dziczyznę, przeróżne ryby, wspaniałe słodycze oraz przetwory. Wszystko to, bo "smaczny obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża, a żona podająca mężowi smaczne potrawy ma tę pociehę, że mężowi nigdzie nic tak nie smakuje, jak w domu. Żonkoś, szczególnie w mieście, nie widzi zatem potrzeby wymykania się z domu dla posmakowania czegoś lepszego w restauracyach, siedzi w domu i pilnuje domowego ogniska." Książka oprawiona jest w twardą okładkę z jednolitą oklejką.

Spis treści:

O rozbieraniu pieczeni 3
O nakryciu stołu 10
  1. Zupy z kaszy i mąki, zupy mięsne, zupy postne, chłodniki 11
  2. Rozmaite dodatki do zup 39
  3. Sosy do wszelkich potraw służące 45
  4. Jarzyny 52
  5. Ryby i raki 65
  6. Rozmaite potrawy z jaj i mąki 84
  7. Leguminy 97
  8. Kremy i galarety 117
  9. Kompoty 120
  10. Konfitury, galarety i soki 126
  11. Konserwy 135
  12. Sałaty 139
  13. Lody, zefiry, blamanże, mleczka i inne potrawy deserowe z meka 145
  14. Ciasta 153
  15. Wołowina 181
  16. Cielęcina 198
  17. Baranina 210
  18. Wieprzowina 214
  19. Drób 221
  20. Zwierzyna 232
  21. Auszpiki i majonezy 239
  22. Różne potrawy mięsne na zimno 246
  23. Pasztety i paszteciki 251
  24. Kiszki, kiełbasy i salcesony 264
  25. O przyrządzaniu surowego mięsa z bydła i drobiu 271
  26. Nabiał 282
  27. Rozmaite napoje 286
  28. Chodowanie i pielęgnowanie zwierząt domowych 291
  29. Różne sekreta w gospodarstwie ogrodowem i domowem 308
  30. Różne lekarstwa 314