Dodaj indywidualną dedykację za darmo! |
Poleć produkt
Spis treści:
O rozbieraniu pieczeni 3
O nakryciu stołu 10
Dodaj indywidualną dedykację za darmo! |
Kuchnia polska - oprawa twarda
- Rok wydania oryg.: 1901
- Oprawa: twarda
- Strony: 345
- Wymiary: 170 x 240 mm
- ISBN: 9788378676379
- Cena: 47,50 zł
-
Podziel się swoją opinią:
Sprzedaż reprintów została przeniesiona do sklepu przeczytaj.pl
Kuchnia polska to bardzo ciekawa pozycja wśród naszych kucharskich reprintów. Ciesząca się ogromnym powidzeniem doczekała się kilku wznowień. Książka zawiera szereg wspaniałych i użytecznych przepisów i wskazówek. Znajdziemy tu nie tylko wspaniałe receptury, ale i przaktyczne porady dotyczące wyboru produktów, sposobów rozbierania mięsa, oraz radzenia sobie w przeróznych gospodarskich sytuacjach - malowania na owocach, prania słomkowych kapeluszy, sposobu na mrówki i płozenie tchórzy. Ciekawostką jest także dodatek poświęcony hodowli zwierząt domowych oraz sporządzaniu lekarstw domowej roboty. Wśród kulinarnych przepisów, obok tradycyjnej, polskiej kuchni odnajdziemy receptę na ślimaki, żaby, dziczyznę, przeróżne ryby, wspaniałe słodycze oraz przetwory. Wszystko to, bo "smaczny obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża, a żona podająca mężowi smaczne potrawy ma tę pociehę, że mężowi nigdzie nic tak nie smakuje, jak w domu. Żonkoś, szczególnie w mieście, nie widzi zatem potrzeby wymykania się z domu dla posmakowania czegoś lepszego w restauracyach, siedzi w domu i pilnuje domowego ogniska." Książka oprawiona jest w twardą okładkę z jednolitą oklejką.Spis treści:
O rozbieraniu pieczeni 3
O nakryciu stołu 10
- Zupy z kaszy i mąki, zupy mięsne, zupy postne, chłodniki 11
- Rozmaite dodatki do zup 39
- Sosy do wszelkich potraw służące 45
- Jarzyny 52
- Ryby i raki 65
- Rozmaite potrawy z jaj i mąki 84
- Leguminy 97
- Kremy i galarety 117
- Kompoty 120
- Konfitury, galarety i soki 126
- Konserwy 135
- Sałaty 139
- Lody, zefiry, blamanże, mleczka i inne potrawy deserowe z meka 145
- Ciasta 153
- Wołowina 181
- Cielęcina 198
- Baranina 210
- Wieprzowina 214
- Drób 221
- Zwierzyna 232
- Auszpiki i majonezy 239
- Różne potrawy mięsne na zimno 246
- Pasztety i paszteciki 251
- Kiszki, kiełbasy i salcesony 264
- O przyrządzaniu surowego mięsa z bydła i drobiu 271
- Nabiał 282
- Rozmaite napoje 286
- Chodowanie i pielęgnowanie zwierząt domowych 291
- Różne sekreta w gospodarstwie ogrodowem i domowem 308
- Różne lekarstwa 314