Dodaj indywidualną dedykację za darmo! |
Wina owocowe i miody - oprawa miękka
- Autor: Niklewicz Konrad
- Rok wydania oryg.: 1893
- Oprawa: miękka
- Strony: 130
- Wymiary: 148 x 202 mm
- ISBN: 9788378674245
- Cena: 15,00 zł
-
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.
Spis treści:
- Przedmowa 5
- Przedmowa do drugiego wydania 9
- Wstęp 11
- O winie w ogólności 17
- Owocobranie – Otrzymywanie moszczów z owoców 27
- Jabłecznik i Gruszeczniak 37
- Fabrykacya win z jagód leśnych i ogrodowych 45
- Wino z malin – Maliniak 46
- Porzecznik i Agrestniak 48
- Wino z czarnych jagód leśnych 49
- Wina rodzynkowe 53
- Wina z owoców pestkowych - Wiśniak 65
- Wina z Tarek 66
- Wermuth owocowy 67
- Wino z głogu 68
- Wino z berberysu 70
- Wino rabarbarowe 71
- Wino z liści winnej latorośli 72
- Wino z soku Brzozy 74
- Wina musujące z owoców 76
- Wina z miodu 83
- Miody białe 97
- Miód pośledni biały 98
- Średniej dobroci miód 98
- Miód wyborowy biały 99
- Wino białe z miodu 101
- Fermentacya czyli rozkład części składowych win i miodów 103
- Butelkowanie win 117